Kansainväliset suhdanteet 1/2012

Öljyn hinta talousnäkymien uhkana

Maailman talouskasvu on kokonaisuutena ollut hidasta talven aikana. Euroalue on käytännössä taantumassa ja Kiinan vahva talouskasvu hidastui loppuvuodesta selvästi vuositasolle korotettuun 8 prosentin vauhtiin. Yhdysvalloissa kokonaistuotanto piristyi vuoden lopussa, mutta öljyn kallistuminen uhkaa näkymiä.

Raakaöljyn hinta nousi viime vuoden alkupuolella ”Arabian kevään” ja Libyan sisällissodan siivittämän 125 dollarin tynnyrihintaan (Brent-laatu). Sodan loppumisen jälkeen hinta laski, mutta Iranin ydinohjelmaan liittyvät sanktiot ja konfliktin uhka nostivat hinnan jälleen 125 dollarin tuntumaan. Öljyn kallistuminen uhkaa hidastaa jo sinällään laimeaa maailmantalouden kasvua. Tilanteen kriisiytyminen ja uusi öljykriisi johtaisi uuteen vaikeasti hallittavaan taantumaan useissa maissa. Teollisuusmaiden näkökulmasta tilanne on erityisen vaikea, koska talouspoliittinen liikkumavara on kutistunut hyvin kapeaksi edellisen taantuman torjunnassa. Teollisuusmaiden kokonaistuotanto on kolme vuotta kestäneen toipumisen jälkeen vasta 0.6 prosenttia korkeampi kuin ennen taantumaa.

Euroalueen velkakriisi on hieman rauhoittunut EKP:n mittavan yli 1000 miljardin dollarin kolmivuotisen likviditeettioperaation jälkeen. Rauhoittuminen lienee kuitenkin vain väliaikaista, koska tarvittavat talouksien rankat saneeraustoimet on vaikea toimeenpanna sovituissa aikatauluissa.

Liitteet:
  • Kansainväliset suhdanteet 1/12
  • Rekisteröidy tilaajaksi tai tilaa yksittäiskappale PDF-muodossa.