Kansainväliset suhdanteet 3-4/2014

RAAKAÖLJYN HINNAN LASKUSTA TUKEA TALOUSKASVULLE

Kiinan kasvuodotusten pieneneminen, Libyan ja Irakin tuotannon kasvu sekä etenkin USA:n liuske-energiatuotannon odottamattoman voimakas lisääntyminen sysäsivät raakaöljyn hinnan laskuun jo kesäkuussa. Lasku vauhdittui tuntuvasti, kun OPECin päätti marraskuun 27. päivänä olla leikkaamatta öljyn tuotantoaan nopeasti laskeneen raakaöljyn hinnan tukemiseksi. Öljyn tynnyrihinta painui joulukuun puolivälissä ajoittain jo alle 60 dollarin kesäkuun noin 110 dollarista.

OPEC-maat halusivat hintatavoitteen sijaan turvata markkinaosuuskehityksensä. Markkinat tasapainottuvat, kun mm. kustannuksiltaan kalliin amerikkalaisen liuskeöljyn tuotanto supistuu. Asetelma ei ratkea nopeasti, koska tuotanto olemassa olevista porausrei’istä on kannattava varsin alhaisillakin öljyn hinnoilla. Rei’istä saatava tuotos pienenee kuitenkin nopeasti, mikä tasapainottaa markkinat ajan mittaan.

Öljyn hinnan laskulla on suuret positiiviset vaikutukset maailmantalouteen. Öljyntuottajat luonnollisesti kärsivät, mutta öljyä tuovat maat ja öljyä käyttävä teollisuus ja kuluttajat hyötyvät. Öljyn hinnan lasku vastaa öljyntuojille polttoaineiden arvonlisäveron laskua sillä erotuksella, että verotulot pienenevät ALV:n alentamista vähemmän. Raakaöljyn hinnan lasku on siten ajoitukseltaan hyvin sopiva, koska euroalue tarvitsee elvytystä ja USA:n rahapolitiikka on kääntymässä kiristäväksi. Teollisuusmaiden näkökulmasta hinnan laskusta seuraa ongelmia vain, jos se alentaa keskipitkän aikavälin inflaatio-odotuksia ja johtaa deflaatiokierteeseen. Öljyn tuottajille hinta-ale on luonnollisesti hyvin ongelmallista. Moniongelmainen Venäjä on osin tästä syystä syvässä kriisissä.

Liitteet:
  • Kansainväliset suhdanteet 3-4/14
  • Rekisteröidy tilaajaksi tai tilaa yksittäiskappale PDF-muodossa.